پله در میان
با رواج بلندمرتبهسازی در دورۀ پهلوی، پله ـــ با تکیه بر کارکرد ارتباطی ـــ از عناصر شاخص و مهم در معماری ایران شد. این اهمیت نهتنها در خصوص بناهای سلطنتی، اداری و حکومتی بلکه در خصوص ساختمانها و مجتمعهای مسکونی نیز صدق میکرد. اکباتان نمونۀ شاخصی از ساختمانهایی است که در آن پله بخش قابلتوجهی از کالبد بنا را به خود اختصاص داده است.
در دورهای، پلههای لایۀ سوم ـــ که اساساً برای فرار طراحی شدند ـــ امکان برقراری دیالوگ و تعاملات اجتماعی را برای ساکنان فراهم میکردند. بنا به گفتههای اهالی، این پلههای فرار محل خلوت و پاتوق ساکنان، مخصوصاً کودکان و جوانان، بوده است. طی مداخلات انجام شده و تغییر در ساختار پلهها، کالبد آن رها شده و دیگر امکانی برای ایجاد تعاملات اجتماعی ساکنان وجود ندارد.
پلههای فرار شهرک اکباتان ـــ که در قلب مجموعه و در نقطۀ اتصال شاخههای بلوکها قرار دارند ـــ لایۀ آشنایی برای ساکنان این شهرکاند و سالها، پاتوقی برای اهالی و محلی برای بازی کودکان بودهاند. با مداخلات انجامشده در سالهای اخیر، مسیر ارتباطی این پلهها با حفاظهای فلزی مسدود و در پی آن، پلهها به فضاهای متروک و فراموششدهای تبدیل شدهاند که دیگر امکان گذشته را برای برقراری تعاملات ساکنان ندارند.
بنا به گفتۀ اهالی ـــ علاوهبر کارکرد ارتباطی در موقعیتهای بحرانی ـــ هنرمندان و گروههای خاص از این پلهها برای دسترسی به بام و فضاهای مستقر در آن استفاده میکردند. تراز کف محل بروز رخدادها و تحولات اجتماعی در سطح عمومی است و آنچه در بام اتفاق میافتد، خصوصیتر است. از سوی دیگر، واحدهای مشرف به این پلهها ـــ که هر کدام در بلوکی مجزا هستند ـــ نسبت به هم حکم همسایگی دارند.
در سالهای گذشته، پلههای فرار شهرک اکباتان پاتوقی برای جوانان و محلی برای بازی کودکان بلوکها بوده است. در نتیجۀ مداخلاتی که ساختار پلهها را تغییر داد، موجودیت و کارکرد اجتماعی این پلهها نیز فراموش شد. پلههای فرار در قلب شاخهها و در درونیترین لایۀ آشنای شهرک قرار دارند و ماهیتشان از بیرون ناپیداست. تنها اهالی در ترددهای روزمره با این پلهها روبهرو میشوند. ما در پروژۀ پله در میان در پی آنیم تا هویت فراموششدۀ این پلهها و فضای پیرامون آن را احیا کنیم.
یک پاسخ